Padło mi sprzęgło (docisk) w Audi (1991r) i mam problem z doborem części. Teoretycznie w tym modelu powinna być dwumasa (DMF) ale to jest auto z początku produkcji, w którym nie było dwumasy - tyle to już wiem.
Na ETKA na rysunku 141-010 docisk [2] ma podane dla silnika AAH dwa numery części - dla nadwozia do VIN: 4A-M-100 000 numer jest 050 141 117 EX a dla nadwozia od VIN: 4A-N-000 001 jest już numer 078 141 117 FX
Tarcza i komplet do wymiany są już podawane wyłącznie na wersję dla VIN: 4A-N-000 001 w górę

Mój VIN jest poniżej tego granicznego i jak dzwoniłem do sprzegla.com to się dowiedziałem, że VIN jest niepoprawny

Jako pierwsze kupiłem zestaw Sachs 3000 387 101 - ale okazało się, że to zestaw dla dwumasy - bardziej płaski docisk ze schowaną tarczą docisku w obudowie i tarcza sprzęgła bez sprężyn...
Drugi zestaw jaki kupiłem to pełna dwumasa z kołem: Valeo 837047 - skoro nowsze mają dwumasę to czemu moje nie ma mieć?
i znów d... Po zamocowaniu koła zamachowego dwumasowego przylega ono do bloku silnika i nie da się nim ruszyć, choć stare koło na to pozwalało. WTF?
W sumie to dwumasa ma grubszą krawędź od strony silnika w porównaniu do koła zamachowego, które siedziało na aucie (078105201C) co powoduje, że haczy o śruby uszczelniacza i o sam uszczelniacz. Z tego co widzę uszczelniacz z auta ma numer 078 103 173 a numer wskazywany przez ETKA to 078 103 171 H [(16) na rysunku 103-030] na tym rysunku widać też, że w późniejszych wersjach zostały zmienione śruby mocujące ten uszczelniacz z M6x20 na M6x16 - może to jest jakiś trop?
Generalnie mam dwa wyjścia:
1. Dokupić tarczę i docisk, chociaż dopasować coś będzie ciężko - w ETKA brak numerów a na wyjętym docisku i tarczy też krucho z numerami - widzę tylko, że były firmy SACHS choć na tarczy z opisem SACHS widzę również wybite "LUK" - mechanik obdzwaniał wg numerów tam dostępnych hurtownie i ponoć już tej wersji nie ma w Polsce.
2. Zakombinować z tym uszczelniaczem tak, aby dwumasa się o niego nie opierała. Mam wrażenie, że uszczelniacz 078 103 171 ma grubsze te skrajne wytłoczenia a to właśnie na nich i na śrubach opiera się koło. Wersja 078 103 171 H i 078 103 173 A (którego ten pierwszy ponoć zastępuje) mają te brzegi dość cienkie w porównaniu z wypukłym środkiem.
Odnośnie punktu 1 to może ktoś zna numery jakie powinny mieć tarcza i docisk dla tej wersji?
Z kolei dla pkt2 może ktoś wie o co chodzi z tym uszczelniaczem wału? Czy ma ktoś może używkę, żeby sprawdzić czy to pasuje?
Ceny na znanym portalu aukcyjnym to 490zł za nówkę od VW, ale trzeba czekać prawie 3 tygodnie. No i nie wiem czy po wymianie to ruszy czy nadal się oprze?